De wereld is in de ban van het coronavirus. Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het corona-virus geraakt en de sport wordt in deze crisis niet gespaard.

In deze blog schrijf ik over de impact van het Coronavirus op de sport in ons land, maar ook hoe sportorganisaties, sporters en sportbonden omgaan met deze uitzonderlijke situatie.

Het jaar 2020 zou een prachtig sportjaar moeten worden, maar de sportfans blijven gedesillusioneerd achter. Het EK voetbal is afgelast. Door de Nederlandse GP die na 35 jaar terug zou keren in ons land is volgens de Telegraaf ook al een streep gezet. De wedstrijden in de Eredivisie en andere (top)sportcompetities in Nederland zijn tot zeker 6 april afgelast. Wanneer we weer kunnen genieten van onze Nederlandse topsportwedstrijden is voor iedereen nog een groot vraagteken. 1-0 voor Corona.

De maatschappelijke, sociale en financiële gevolgen voor de sport zijn groot. Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, gaf bij de NOS aan dat de Nederlandse sport door het coronavirus 950 miljoen euro aan inkomsten dreigt mis te lopen. Deze cijfers zijn tot stand gekomen middels een impactanalyse die gemaakt is door enkele bonden en organisaties. Hierbij is rekening gehouden met inkomstenderving tot de zomer van dit jaar.

De heer Dielsessen over dit bedrag; „Het is een ‘gigabedrag’ waarin de gehele sport is meegerekend: van de bonden tot verenigingen, van de gevolgen van afgelastingen van sportevenementen tot sportscholen die abonnementsgeld mislopen en ook het betaald voetbal.” Het bedrag kan volgens Dielessen ook lager uitvallen. „Dat zou kunnen als de sportwereld eerder op gang komt en mogelijk ook vanwege de economische maatregelen die al zijn genomen, zeker op het gebied van werknemersaspecten.”

Laten we dit bedrag eens vergelijken met de sportsponsorinkomsten in Nederland van de laatste jaren, die is rond de 450 miljoen per jaar (bron: Sponsorreport). De 950 miljoen aan misgelopen inkomsten tot aan de zomer is veel hoger dan de totale sponsorinkomsten in Nederland per jaar. Een enorme strop voor de sport. Of de voorspelde groei in 2020 nog door gaat zetten is maar de vraag. Wat duidelijk is dat de directe en ook de indirecte gevolgen voor de economische kant van de sport enorm zijn. 2-0 voor het virus.

Maar Nelson Mandela leerde ons over de kracht van sport; “Sport has the power to change the world. It has the power to inspire. It has the power to unite people in a way that little else does. It speaks to youth in a language they understand. Sport can create hope where once there was only despair.” Ook in deze zeer lastige wedstrijd die we nu spelen tegen het Coronavirus laat sport zien deze kracht te bezitten.

Hieronder heb ik enkele geweldige initiatieven van fans, sporters, bonden, clubs en sportorganisaties op een rijtje gezet, waaruit blijkt dat sport inspireert, verbindt, de jeugd aanspreekt en mensen kracht kan geven.

Zoals KRC Genk die fans oproept om even voor een ander te supporten!

De helden in deze onzekere periode zijn niet de sporters, maar de hulpverleners, het verzorgend personeel en al die andere mensen die dag en nacht klaar staan voor de mensen die dat nu het hardst nodig hebben. Deze helden verdienen fans! De sportfans geven hier gehoor aan en zijn nu fan van deze echte helden!

Topsporters helpen in financieel opzicht. AD maakte een mooie overzicht van enkele voorbeelden van topsporters die financieel hun steentje bijdragen om het Coronavirus te stoppen of om het leed bij die mensen die dit het hardst nodig hebben iets te verzachten.

Een hele andere manier om te helpen is de #Stayathomechallenge op Instagram. Veel  topsporters nemen deel aan deze challenge.  De video’s en deelname helpt mensen tegen de verveling van het binnen zitten, door de lockdown.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#stayathomechallenge a big thank you to @cristiano for nominating me (again) and @mrmadsb too. I nominate @s_davis_8 my challenge partner, and of course baldeagle @richardchaplow10 and other baldeagle @stevederidder_ .. on a serious note, make fun, make jokes, but do it at home and stay safe. #staysafe #doitforothersifnotforyou ❤

Een bericht gedeeld door jos hooiveld (@joshooiveld) op

Maar niet alleen topsport organisaties dragen hun steentje bij tegen de verveling. HSC’21 uit Haaksbergen daagt de jeugdspelers uit om te blijven sporten en te werken aan de individuele skills. Gevraagd is om deze skills op te nemen en op te sturen. De best uitgevoerde skills krijgen een prijsje en de eeuwige roem met de eigen video op de website van de club.

Heracles Almelo organiseert, net als vele andere clubs, een eSports ”Stay at Home Tournament”. Een toernooi, de komende drie weken, elke donderdagavond. Dat de club hiermee de behoefte van de jongeren vervult is duidelijk aangezien het toernooi al helemaal vol zit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Na veel vragen en onduidelijkheden hebben wij hiervoor gekozen!? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ❌ NIET WISSELEN ❌ Altijd vier (ex) spelers van @heraclesalmelo in je selectie!⚫️⚪️

Een bericht gedeeld door Heracles eSports (@heraclesesports) op

Dinsdagavond stond in het teken van een applaus voor hulpverleners en ander medisch personeel in deze hectische tijden, ook Nederlandse clubs en bonden klapten massaal mee in het ‘echte’ leven, maar ook via Social Media.

De uitslag van de wedstrijd die we nu spelen tegen het Coronavirus is niet belangrijk. Winnen is op dit moment niet het belangrijkste, maar het enige wat telt! Met de support voor onze echte helden en geïnspireerd door de sport staan wij straks met de beker. Al is het via de verlenging met penalty’s in de beslissingswedstrijd op neutraal terrein. De sport in Nederland zal weer boven komen drijven zodat het haar belangrijke en impactvolle maatschappelijke functie weer snel kan vervullen.

Note: NOC*NSF heeft enkele veel voorkomende vragen over het coronavirus in de sport op een rijtje gezet.